روش تولید فرش ماشینیتاریخ ارسال : 1396/12/05
روش تولید
فرش ماشینی توسط ماشین آلات مختلفی تولید میگردد که میتوان به دستگاههای تکسیما، واندویل، شونهر، Alpha ,CRX, ASR, VTR و… اشاره کرد. جنس هر فرش نیز میتواند آکریلیک یا BCF و مخلوطی از این دو، یا الیاف جدید ابریشم مصنوعی (پلی استر) باشد. قابل ذکر است که فرشهای ۱۰۰٪ آکریلیک دارای کیفیت و قیمت بالاتری هستند ولی فرشهای ابریشم مصنوعی در حال حاضر به دلیل عدم پرزدهی و شستشوی بسیار آسان و ثبات و درخشندگی بالا در بازارهای جهانی بعنوان بهترین کفپوش مورد توجه قرار گرفته و همچنین فرشها بر اساس شانه به ۳۵۰ - ۴۴۰ - ۵۰۰ – ۷۰۰- 1000و 1200 شانه تقسیم میشوند. تراکم فرشها نیز میتواند براساس نوع ماشین و شانه بین ۷۰۰ تا ۳6۰۰ باشد.
هر فرش دو نوع تراکم دارد: عرضی و طولی
تراکم عرضی فرش (شانه): به تعداد ریشه (گره رنگ) در یک متر از عرض فرش میگویند که به نام شانه شناخته میشود. برای مثال: قالی 7۰۰ شانه به این معنی است که در هر متر از عرض فرش معادل 7۰۰ ریشه (گره رنگ) بافته شدهاست. شانههایی که به طور معمول در بازار میباشند عبارتند از: 500 ـ 700 ـ 1000 و 1200
تراکم طول فرش (تراکم): به تعداد ریشه (گره رنگ) در یک متر از طول فرش میگویند. برای مثال: قالی با تراکم ۷۰۰ یعنی در یک متر از طول فرش معادل ۷۰۰ ریشه (گره رنگ) بافته شده وجود دارد، تراکمهایی که به طور معمول در بازار میباشند
(همچنین تراکم طولی با توجه به روشهای مختلف بافت فرش ماشینی با یکدیگر دارای تفاوت میباشد)
تعداد ریشه (گره رنگ) در یک متر مربع از فرش: تراکم عرضی ضرب در تراکم طولی را گویند. برای مثال اگر تعداد گره رنگ در عرض برابر با ۷۰۰ گره و در طول هم معادل ۹۰۰ گره رنگ باشد؛ بنابراین تعداد ریشه (گره رنگ) در یک متر مربع ۶۳۰/۰۰۰=۹۰۰x۷۰۰
همیشه مقدار تراکم از شانه بیشتر است و حاصل ضرب شانه و تراکم تعداد سر نخ در متر مربع و حاصل ضرب شانه و تراکم تقسیم بر ۲ یا ۳ (بسته به نوع دستگاه فرش بافی) تعداد گره در متر مربع میشود.
تولید فرش ماشینی شامل سه مرحله اصلی ریسندگی، بافندگی و تکمیل فرش می باشد.
برای تولید فرش ماشینی، در ابتدا الیاف به کارخانه وارد شده، پس از رنگرزی و با تنوعی از رنگ های مختلف تحویل واحد ریسندگی نخ و با نمره های متفاوت به نخ هیت ست تبدیل می شوند، در ادامه به واحد بافندگی منتقل و فرایند بافت بوسیله دستگاه فرش بافی انجام می شود. در انتها پس از آهار زنی و شیرینگ و بسته بندی در واحد تکمیل فرش جهت فروش به بازارهای مقصد ارسال می شود.
فرش ماشینی توسط ماشین آلات مختلفی بافته می شود که می توان به دستگاه های تکسیما، واندویل CRX ، ASR ، VTR و HCP اشاره کرد.
در تولید فرش ماشینی از دو دهنه کار استفاده می شود که در اصطلاح ” فرش رو و زیر بافت ” گفته میشود ، دو فرش دارای خاب مشترک توسط تیغه برش که همراه بافت در حال حرکت است برش داده شده و از هم تفکیک می گردد.
فرش ماشینی از سه دسته نخ به نامهای نخ تار از جنس پنبه، پلی استر و نخ پود از جنس جوت و نخ خاب یا ریشه که از جنس آکریلیک یا پلی پروپیلن یا پلی استر و در بعضی موارد ویسکوز بافته می شود. در یک فرش ۱۲متری معمولا” حدود ۸۲% آن نخ خاب ۱۲% نخ پود و ۶% نخ تار می باشد.
پس از بافت ، فرشها به سالن تکمیل فرش ماشینی منتقل و در آنجا به ترتیب ، مراحل زیر را پشت سر میگذارند :
۱- تیغه
۲- آهار زنی پشت فرش
۳- شیرینگ(پرداخت سطح فرش)
۴- برش طولی و عرضی فرش
۵- لبه دوزی ، زیگزاگ و ریشه زنی
۶- کنترل کیفیت
۷ – رول و بسته بندی
ارسال پیام